Nudging - Så funkar välvilliga knuffar inom Gamification

Insert Coin 2022-02-22 16:36

Välvilliga knuffar

"Nudging" funkar helt enkelt - om det görs på rätt sätt. Det behövs ingen tung marknadsföring eftersom människor kommer att märka positiva förändringar och sprida ordet själva.


Nudge:
"En nudge, så som vi kommer att använda termen, är ett sätt att påverka människors beteende kring beslutsfattande på ett förutsägbart sätt, utan att förbjuda några alternativ eller väsentligt ändra deras ekonomiska incitament. För att räknas som en enkel nudge måste ingreppet vara lätt och billigt att undvika. Nudges är inte mandat. Att lägga frukt i ögonhöjd räknas som en nudge. Att förbjuda skräpmat gör det inte."

- Richard Thaler och Cass Sunstein, författare till den inflytelserika boken Nudge från 2008.

Vi kan följa samma regel när vi skapar en spelifierad upplevelse för vilken digital produkt som helst. Valmöjligheterna finns fortfarande kvar och är tillgängliga. Du kommer fortfarande att hitta det du vill göra, men det val vi vill att du ska göra är lättare att göra!


Välvillig nudging måste vara ett mål när man arbetar med digitala produkter

Särskilt när det gäller produkter som är kopplade till hälsa och shopping. Nudging är ett bevisat kraftfullt verktyg som kan göra våra liv enklare, men det kan också missbrukas för att skapa ett monopol av dåliga val som leder till en total förlust för vårt samhälle.

Därför måste vi använda nudging sparsamt och med rätt stöd från experter. Du vill inte att din produkt ska vara synonym med missbruk! Att arbeta med samhällsvetare och UX-designers för att undvika detta är avgörande, dina användare kommer att märka detta och sprida ordet vidare.

 

Hur bygger du upp positiv nudging?

Först måste du analysera vem som använder din produkt och varför? Att fundera på vem som också kommer att gynnas av nudging är ett viktigt steg i identifieringen av din användarbas. Det finns några frågor som vi måste ta ställning till:

Begränsar vi vår användare från att göra andra val med vår nudge

Sätter vi fram det mest lukrativa men inte det bästa valet?

Är det för användarens eller företagets skull som vi gör denna knuff?

När vi väl har gjort rätt val finns det inte mycket mer att göra...En rätt utförd nudging fungerar helt enkelt

den behöver ingen tung marknadsföring eftersom människor kommer att märka positiva förändringar och sprida ordet själva. En träningsapp som inte bara trycker på proteinpulver från en tillverkare utan ger dig naturliga kostalternativ kommer att spridas i gymvärlden mycket snabbare än någon banner!

- Skrivet av Mike på Insert Coin

Om du vill veta mer om vårt arbete med beteendeförändringar kan du besöka vår webbplats
www.insertcoin.se

Prenumerera för att få senaste nytt från vår blogg

Lämna en kommentar